luni, 16 septembrie 2013

Ladies and Gentlemen

Baluri, rochii, accesorii, parfumuri, vals, ceai si multe altele...Aceasta e imaginea mea cand ma gandesc la un presupus duce sau conte sau chiar si viconte, un marchiz sau poate, de ce nu un baron? Nobilimea e un subiect ce ma pasioneaza si ma incanta din mai multe puncte de vedere, ce e drept, mai mult artistic. 


In prezent, singurul imparat care mai are acest nume este cel japonez. Sunt multe tari care sunt insa monarhii, mai multe fiind constitutionale si foarte putine cele absolutiste. Dintre nobili singurii care nu poarta titlul de rege, regina sau print sunt Sultanul Haji Hassanal Bolkiah in Statul Brunei, Sultanul Oaboos bin Said Al Said in Oman, Emirul Sabah Al-Ahmad in Kuwait, Emirul Tamim bin Hamad Al Thani in Qatar si Marele Duce Henri in Luxemburg.

Totusi, titlurile nobiliare nu mai sunt ce au fost, cum nici popoarele nu mai sunt ce au fost. Evolutia este destul de clara, dar acum depinde din ce puncte de vedere privim evolutia, dupa parerea mea sunt multe aspecte negative, dar exista si cele pozitive. 

Epoca nobilimii a fost si ea cruda si a defavorizat mult clasele sociale de jos, insa a avut si frumusetea ei.

Initial, titlurile nobilimii europene reprezentau o functie  pe care aceia care primeau titlul trebuia sa o indeplineasca, in timp acestia devin independenti.si titlurile nobiliare devin ereditare. 

Imparatul - suveran al unui imperiu,
Regele - suveran al unui imparat ( al doilea ca importanta), putand da socoteala unui imparat
Printesa/Printul - membru al familiei regale
Duce/Ducesa - de obicei rude ale unei familii regale, detin un ducat si sunt cei mai apropiati nobili si detin cel mai inalt rang inainte de rege
Marchiz/Marchiza - conducatorul unui comitat de frontiera, superior aceluia de conte si inferior aceluia de duce
Conte/Contesa - conducator al unei provincii, avand functii militare si administrative; uneori titlul era acordat de rege cuiva pentru seriviciile prestate
Viconte/Vicontesa - titlu rezervat mostenitorului unui marchiz sau conte
Baron/Baroneasa - un vasal care detinea o baronie, titlu acordat de rege pentru loialitate aratata fata de acesta( insa ducele, marchizul, contele si vicontele erau considerati baroni daca primeau pamant de la rege)
Baronet - titlu acordat unui om de rand, cu exceptia faptului ca nu putea face parte din Parlament
Cavaler - titlu acordat razboinicilor

In general, epoca "nobilimii" era mult mai usoara pentru barbati ( hehe, de ce oare nu ma mira? ) deoarece reputatia lor nu implica prea multe, totusi erau mult superiori barbatilor din prezent, deoarece pentru un barbat onoare reprezenta totul alaturi de loialitate si respect...

In schimb, doamnele si domnisoarele erau usor " exilate" chiar si din cauza unor barfe nefondate. O domnisoara era considerata potrivita pentru maritat intre varstele de nouasprezece si douazeci si trei de ani. La varsta de douazeci si patru de ani deja sansele pentru o casatorie erau minime, iar la varsta de douazeci si cinci erai considerata fata batrana.

Casatoria insemna de multe ori doar un aranjament, insa existau si casatorii din dragoste. Sotul avea responsabilitate pentru sotie, deoarece trebuia sa o intretina si sa ii dea tot ce are nevoie din punct de vedere fizic, iar daca se mai uneau si sentimentele totul era bine si frumos. Totusi e stiut faptul ca sotii isi luau amante foarte des si foarte multe, de aceea rezultau si nenumarate boli...

Sotia avea ca responsabilitate daruirea unui mostenitor, ingrijirea de casa si de evenimente si mentinerea pozitiei sociale intr-o lumina favorabila (cu alte cunvinte ea trebuia sa fie o sfanta si el un desfranat , eh...Nu in toate cazurile ) . 

Scotia a fost prima tara care permitea casatoria fara aprobarea parintilor si tot prima care permitea divortul.

Moda acelei epoci are efecte pana si in prezent. De acolo s-a si inventat rochia de mireasa tip " printesa" si nu numai, insa acest subiect o sa il discut altdata.

Despre perioada din acele vremuri sunt multe de spus, atat bune cat si rele, ca in orice subiect de altfel. Insa intotdeauna trebuie sa privim partea plina a paharului!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Translate

Popular Posts